
Od 19 lipca szukajcie nas na Targach Książki Kulinarnej w Warszawie!
18.07.2013
W jednym miejscu zbiorą się wydawcy, którzy w swoich portfolio mają publikacje dotyczące jedzenia i gotowania. Pomysłodawczynią inicjatywy jest Marta Gessler, właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna, a także felietonistka i autorka książek.
Julia Child, Gordon Ramsay, Jamie Olivier, Siostra Anastazja, Marlena de Blasi i Anna Applebaum –Sikorska – książki tych i innych popularnych autorów będzie można zobaczyć i kupić w trakcie trzydniowego kulinarno-wydawniczego święta. Dowiecie się też co nieco o nowościach zapowiadanych na jesień, m.in. o kolejnej na polskim rynku książce kucharskiej Julii Child „Francuski szef kuchni” oraz barwnym, okraszonym cytatami z bestsellerowych książek George’a R.R. Martina przewodniku kulinarnym „Uczta lodu i ognia” (oczywiście z przepisami!). Wśród wystawców znalazły się zarówno wydawnictwa, jak i księgarnie, w ofercie których można znaleźć pozycje napisane przez szefów kuchni i pasjonatów jedzenia z Polski i całego świata. W specjalnej strefie czytelniczej odwiedzający targi będą mogli znaleźć również magazyny kulinarne.
"Idea Targów Książki Kulinarnej narodziła się z chęci dzielenia się wiedzą dotyczącą kuchni. Chcę pokazać, że restauracja może być nie tylko biznesem, czy miejscem produkowania „żywności”, ale też zdobywania wiedzy i dzielenia się pasją. Przepisy, są rodzajem przewodnika. Najlepsze książki to te pobrudzone mąką, poplamione sosem. Inaczej - te, które są czytane i wywołują emocje" - mówi Marta Gessler, organizatorka wydarzenia.
Targi Książki Kulinarnej stanowią część programu Zielonego Jazdowa – letniego projektu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski. Wydarzenie odbędzie się na terenie restauracji Qchnia Artystyczna Marty Gessler i dziedzińca Centrum Sztuki Współczesnej.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. W weekend spotkajmy się więc kawiarni J
Szczegółowy program targów można znaleźć pod adresem www.qchnia.pl