Czytaj
Zobacz więcej
Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.
To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka – restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum – laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi – blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré – piewca powolności, Carlo Petrini – twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert – autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski – kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz – sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean – smakosz whisky, Côme de Chérisey– dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Danièle Mazet-Delpeuch – osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier – prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami” – smak „pełny”, „domykający” inne smaki.
Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!
Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.
To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka – restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum – laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi – blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré – piewca powolności, Carlo Petrini – twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert – autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski – kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz – sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean – smakosz whisky, Côme de Chérisey– dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Danièle Mazet-Delpeuch – osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier – prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami” – smak „pełny”, „domykający” inne smaki.
Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!
Piąty smak
Czytam to! - wydanie 5
(...) odsyłam do lektury książki, z której można dowiedzieć się też między innymi o tajnikach degustacji win i whisky, o tym, w jaki sposób inspektorzy Gault&Millau oceniają odwiedzane restauracje, o kuchennych intrygach w Pałacu Elizejskim, o kulisach Top Chefa, a nawet o tym, co włoska mamma myśli o synowej Polce i dlaczego kasza jest najlepsza na śniadanie (Ha, zawsze to wiedziałem!). "Nie ma żadnego wytłumaczenia dla tego, żeby jeść złe jedzenie, żaden brak czasu. Nie chce mi się o tym mówić - jeśli ktoś je gorący kubek, to jest po prostu beznadziejny" - mówi Agnieszka Kręglicka, bardzo trafnie podsumowując całość „Piątego smaku” . Zdecydowanie polecam.
Pełna wersja recenzji dostępna na portalu: onet.pl
Bardzo smaczna książka.
(...) zaszyłam się na chwilę, by dokończyć rozpoczętą parę dni temu książkę o tytule "Piąty Smak. Rozmowy przy jedzeniu." Autor książki – Łukasz Modelski – prezentuje zbiór przeprowadzonych rozmów z ludźmi, którzy o smaku potrafią opowiadać w niesłychanie ciekawy sposób. Czyta się jednym tchem. Pozycja idealna dla wszystkich miłośników kulinarnych opowieści, amatorów historii czy literatury. (…). Lekko napisana. Idealna do kawy. W sam raz do domowego ciasta z żurawiną!
Pełna wersja recenzji dostępna na blogu makecookingeasier.pl
Czytając tę książkę, chcemy natychmiast zmienić swoje życie. A już z pewnością kuchnię! Tyle ze za kuchnią idzie wszystko inne. Łukasz Modelski przeprowadził zmysłowe rozmowy o jedzeniu i tempie życia z ludźmi, którzy przestawili się na „wolniejszy tryb”. Efekt? Szczęśliwi, spokojni i spełnieni bohaterowie, którzy pokazują, że wszystko jest możliwe.
Jeśli tylko interesuje nas smak, jedzenie oraz to, co się wokół niego dzieje, plus dobra lektura, to „Piąty smak” zachwyci, zainspiruje i wciągnie niczym ulubione danie.
Pełna wersja recenzji dostępna na portalu doradcasmaku.pl
Każda rozmowa jest inna, ale każda równie ciekawa i rozszerzająca wiedzę czytelnika na temat , który chyba nigdy i przez nikogo nie będzie do końca rozgryziony.
Bardzo interesująca pozycja, połączenie wywiadu z książką kucharską, pełna interesujących ilustracji.