Piąty smak
Rozmowy przy jedzeniu
Nakład książki wyczerpany

27,97 zł

Ebook

32,90 zł
X
 Piąty smak
Piąty smak
Rozmowy przy jedzeniu

27,97 zł

Ebook

Nakład książki wyczerpany
Wydanie: I
Data premiery: listopad 2014
Format: 165x235 mm
Formaty: EPUB MOBI
Zabezpieczenia: watermark
Oprawa: broszurowa ze skrzydłami
Liczba stron: 288
ISBN: 978-83-08-05486-4
Przeczytaj fragment

PDF

Czytaj

Pobierz fragment
Opis
Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po...

Zobacz więcej

Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.

 

To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka – restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum – laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi – blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré – piewca powolności, Carlo Petrini – twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert – autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski – kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz – sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean – smakosz whisky, Côme de Chérisey– dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Danièle Mazet-Delpeuch – osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier – prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami” – smak „pełny”, „domykający” inne smaki.

 

Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!

zwiń
Zobacz również
  • Oprawa: twarda

  • Oprawa: broszurowa

Opis

Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.

 

To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka – restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum – laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi – blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré – piewca powolności, Carlo Petrini – twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert – autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski – kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz – sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean – smakosz whisky, Côme de Chérisey– dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Danièle Mazet-Delpeuch – osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier – prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami” – smak „pełny”, „domykający” inne smaki.

 

Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!

Patroni medialni:
dwojka
durszlak
twojstyl
Multimedia

Piąty smak

Czytam to! - wydanie 5

Recenzje czytelników (7)
Dodaj recenzję
Autor: Szymon Kubicki, Książki Onet.pl 05-12-2014
(...) odsyłam do lektury książki, z której można dowiedzieć się też między innymi o tajnikach degustacji win i whisky, o tym, w jaki sposób inspektorzy Gault&Millau oceniają odwiedzane restauracje, o kuchennych...
pokaż więcej


(...) odsyłam do lektury książki, z której można dowiedzieć się też między innymi o tajnikach degustacji win i whisky, o tym, w jaki sposób inspektorzy Gault&Millau oceniają odwiedzane restauracje, o kuchennych intrygach w Pałacu Elizejskim, o kulisach Top Chefa, a nawet o tym, co włoska mamma myśli o synowej Polce i dlaczego kasza jest najlepsza na śniadanie (Ha, zawsze to wiedziałem!). "Nie ma żadnego wytłumaczenia dla tego, żeby jeść złe jedzenie, żaden brak czasu. Nie chce mi się o tym mówić - jeśli ktoś je gorący kubek, to jest po prostu beznadziejny" - mówi Agnieszka Kręglicka, bardzo trafnie podsumowując całość „Piątego smaku” . Zdecydowanie polecam.



Pełna wersja recenzji dostępna na portalu: onet.pl


zwiń
Autor: „Art & Business” 05-12-2014
Bardzo smaczna książka.
pokaż więcej


Bardzo smaczna książka.


zwiń
Autor: Zosia Cudny, Make Cooking Easier 05-12-2014
(...) zaszyłam się na chwilę, by dokończyć rozpoczętą parę dni temu książkę o tytule "Piąty Smak. Rozmowy przy jedzeniu ." Autor książki – Łukasz Modelski – prezentuje zbiór...
pokaż więcej


(...) zaszyłam się na chwilę, by dokończyć rozpoczętą parę dni temu książkę o tytule "Piąty Smak. Rozmowy przy jedzeniu." Autor książki – Łukasz Modelski – prezentuje zbiór przeprowadzonych rozmów z ludźmi, którzy o smaku potrafią opowiadać w niesłychanie ciekawy sposób. Czyta się jednym tchem. Pozycja idealna dla wszystkich miłośników kulinarnych opowieści, amatorów historii czy literatury. (…). Lekko napisana. Idealna do kawy. W sam raz do domowego ciasta z żurawiną!



Pełna wersja recenzji dostępna na blogu makecookingeasier.pl


zwiń
Autor: „Grazia” 05-12-2014
Czytając tę książkę, chcemy natychmiast zmienić swoje życie. A już z pewnością kuchnię! Tyle ze za kuchnią idzie wszystko inne. Łukasz Modelski przeprowadził zmysłowe rozmowy o jedzeniu i tempie życia z ludźmi, którzy...
pokaż więcej


Czytając tę książkę, chcemy natychmiast zmienić swoje życie. A już z pewnością kuchnię! Tyle ze za kuchnią idzie wszystko inne. Łukasz Modelski przeprowadził zmysłowe rozmowy o jedzeniu i tempie życia z ludźmi, którzy przestawili się na „wolniejszy tryb”. Efekt? Szczęśliwi, spokojni i spełnieni bohaterowie, którzy pokazują, że wszystko jest możliwe.


zwiń
Autor: Doradcasmaku.pl 05-12-2014
Jeśli tylko interesuje nas smak, jedzenie oraz to, co się wokół niego dzieje, plus dobra lektura, to „Piąty smak” zachwyci, zainspiruje i wciągnie niczym ulubione danie. Pełna wersja recenzji dostępna na...
pokaż więcej


Jeśli tylko interesuje nas smak, jedzenie oraz to, co się wokół niego dzieje, plus dobra lektura, to „Piąty smak” zachwyci, zainspiruje i wciągnie niczym ulubione danie.



Pełna wersja recenzji dostępna na portalu doradcasmaku.pl

zwiń
Autor: Piotr Adamczewski, Gotuj się! 05-12-2014
Każda rozmowa jest inna, ale każda równie ciekawa i rozszerzająca wiedzę czytelnika na temat , który chyba nigdy i przez nikogo nie będzie do końca rozgryziony.
pokaż więcej


Każda rozmowa jest inna, ale każda równie ciekawa i rozszerzająca wiedzę czytelnika na temat , który chyba nigdy i przez nikogo nie będzie do końca rozgryziony.


zwiń
Autor: „Moje Gotowanie” 05-12-2014
Bardzo interesująca pozycja, połączenie wywiadu z książką kucharską, pełna interesujących ilustracji.
pokaż więcej


Bardzo interesująca pozycja, połączenie wywiadu z książką kucharską, pełna interesujących ilustracji.


zwiń

Newsletter Chcesz być informowany o nowościach na bieżąco?
Administratorem Państwa danych osobowych jest Wydawnictwo Literackie sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Długiej 1. Podany przez Państwa adres e-mail będzie przetwarzany w celu wysyłki newslettera. Informacja o: sposobie przetwarzania danych osobowych oraz katalogu Państwa uprawnień związanych z przetwarzaniem danych osobowych - opisana została w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu.
Zamów newsletter Wydawnictwa Literackiego
Administratorem Państwa danych osobowych jest Wydawnictwo Literackie sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Długiej 1. Podany przez Państwa adres e-mail będzie przetwarzany w celu wysyłki newslettera. Informacja o: sposobie przetwarzania danych osobowych oraz katalogu Państwa uprawnień związanych z przetwarzaniem danych osobowych - opisana została w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu.