27,12 zł

Ebook

31,90 zł

33,92 zł

Oprawa twarda

39,90 zł
X
 Uczta lodu i ognia

33,92 zł

Oprawa twarda

39,90 zł

27,12 zł

Ebook

39,90 zł
Wydanie: I
Przekład: Łukasz Małecki
Oryginalny tytuł: A Feast of Ice and Fire
Data premiery: listopad 2013
Format: 165x240 mm
Formaty ebook: EPUB MOBI
Zabezpieczenia ebook: watermark
Oprawa: twarda
Liczba stron: 240
ISBN: 978-83-08-05229-7
Przeczytaj fragment

PDF

Czytaj

Pobierz fragment
Opis
Namaszczona przez autora cyklu bestsellerowych powieści i scenarzystę serialu „Gra o tron” George’a R.R. Martina oficjalna książka kucharska serii, to zbiór inspirowanych nią przepisów kulinarnych na...

Zobacz więcej

Namaszczona przez autora cyklu bestsellerowych powieści i scenarzystę serialu „Gra o tron” George’a R.R. Martina oficjalna książka kucharska serii, to zbiór inspirowanych nią przepisów kulinarnych na napitki, mięsiwa i desery. Ciekawi jesteście co jadają serialowi Lannisterowie, Starkowie czy ród Tyrellów? Teraz będziecie mogli sami przyrządzić dania serwowane podczas uroczystych uczt na królewskim dworze Baratheonów, wykwintnych przyjęć w Lannisporcie, obiadów w Riverrun, codziennych posiłków Czarnych Braci na Murze, wieczerzy w zasypanym śniegiem Winterfell czy lekkich śniadań za Wąskim Morzem.

Uczta lodu i ognia doskonale wypełni wam czas w oczekiwaniu na czwarty sezon serialu HBO i kolejną, dziewiątą już powieść George’a R.R. Martina. Jak pisze autor Gry o tron:

Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima.
 

Zapraszamy na oficjalną stronę książki.

 

Ta książka pragnie zabrać czytelników w kulinarną podróż przez świat George’a R.R. Martina. Rozpoczniemy ją przy Murze i stamtąd wyruszymy na południe, do Królewskiej Przystani i Dorne, po czym przepłyniemy na okręcie na drugą stronę Wąskiego Morza, by ucztować z Dothrakami i w Wolnych Miastach.

Mamy nadzieję, że dołączycie do nas w swych kuchniach, by cieszyć się ucztą, jakiej jeszcze nie znaliście: ucztą lodu i ognia.

Witajcie w naszej karczmie!

Chelsea i Sariann

 

Przysuńcie się bliżej. Jeszcze odrobinę (…). Nachylcie się, to wyszepczę wam do ucha smutną prawdę. Nie potrafię gotować (…).

Po tak długim czasie nie potrafię sobie już przypomnieć, kto pierwszy zaproponował, żebyśmy wydali książkę kucharską z przepisami z moich powieści (…). Sariann i Chelsea podeszły do tematu zgoła odmiennie. Nie napisały do mnie z podpowiedzią, że książka kucharska byłaby fajnym pomysłem. Nie, te dwie dziewczyny zaczęły przyrządzać potrawy opisane w Grze o tron(…).  Na cześć pewnego przybytku, w którym dzieją się rzeczy straszne, dziewczyny nazwały swój blog Karczmą na Rozdrożu. W książce to właśnie przed jej drzwiami kołysało się na wietrze truchło powieszonej oberżystki. Mam szczerą nadzieję, że Sariann i Chelsea nie podzielą jej losu; ich jedzenie jest znacznie, znacznie lepsze od podawanego w tamtej karczmie.

George R.R. Martin, Santa Fe, 21 stycznia 2012

zwiń
Zobacz również
  • Oprawa: twarda

  • Oprawa: broszurowa

  • Oprawa: broszurowa

Opis

Namaszczona przez autora cyklu bestsellerowych powieści i scenarzystę serialu „Gra o tron” George’a R.R. Martina oficjalna książka kucharska serii, to zbiór inspirowanych nią przepisów kulinarnych na napitki, mięsiwa i desery. Ciekawi jesteście co jadają serialowi Lannisterowie, Starkowie czy ród Tyrellów? Teraz będziecie mogli sami przyrządzić dania serwowane podczas uroczystych uczt na królewskim dworze Baratheonów, wykwintnych przyjęć w Lannisporcie, obiadów w Riverrun, codziennych posiłków Czarnych Braci na Murze, wieczerzy w zasypanym śniegiem Winterfell czy lekkich śniadań za Wąskim Morzem.

Uczta lodu i ognia doskonale wypełni wam czas w oczekiwaniu na czwarty sezon serialu HBO i kolejną, dziewiątą już powieść George’a R.R. Martina. Jak pisze autor Gry o tron:

Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima.
 

Zapraszamy na oficjalną stronę książki.

 

Ta książka pragnie zabrać czytelników w kulinarną podróż przez świat George’a R.R. Martina. Rozpoczniemy ją przy Murze i stamtąd wyruszymy na południe, do Królewskiej Przystani i Dorne, po czym przepłyniemy na okręcie na drugą stronę Wąskiego Morza, by ucztować z Dothrakami i w Wolnych Miastach.

Mamy nadzieję, że dołączycie do nas w swych kuchniach, by cieszyć się ucztą, jakiej jeszcze nie znaliście: ucztą lodu i ognia.

Witajcie w naszej karczmie!

Chelsea i Sariann

 

Przysuńcie się bliżej. Jeszcze odrobinę (…). Nachylcie się, to wyszepczę wam do ucha smutną prawdę. Nie potrafię gotować (…).

Po tak długim czasie nie potrafię sobie już przypomnieć, kto pierwszy zaproponował, żebyśmy wydali książkę kucharską z przepisami z moich powieści (…). Sariann i Chelsea podeszły do tematu zgoła odmiennie. Nie napisały do mnie z podpowiedzią, że książka kucharska byłaby fajnym pomysłem. Nie, te dwie dziewczyny zaczęły przyrządzać potrawy opisane w Grze o tron(…).  Na cześć pewnego przybytku, w którym dzieją się rzeczy straszne, dziewczyny nazwały swój blog Karczmą na Rozdrożu. W książce to właśnie przed jej drzwiami kołysało się na wietrze truchło powieszonej oberżystki. Mam szczerą nadzieję, że Sariann i Chelsea nie podzielą jej losu; ich jedzenie jest znacznie, znacznie lepsze od podawanego w tamtej karczmie.

George R.R. Martin, Santa Fe, 21 stycznia 2012

Patroni medialni:
Multimedia

Uczta lodu i ognia

Recenzje czytelników (7)
Dodaj recenzję
Autor: Daria Pawlewska, „KukBuk” 14-11-2013
To faktycznie uczta na bogato, w której odkrywamy na nowo zapomniane smaki i jesteśmy świadkami zaskakującej transformacji składników dobrze nam znanych.
pokaż więcej


To faktycznie uczta na bogato, w której odkrywamy na nowo zapomniane smaki i jesteśmy świadkami zaskakującej transformacji składników dobrze nam znanych.


zwiń
Autor: Tymoteusz „Shadowmage” Wronka, katedra.nast.pl 14-11-2013
Chyba każdy czytelnik sagi Martina zauważył, że amerykański autor poświęca całkiem sporo miejsca opisom mniej i bardziej wymyślnych dań, jakimi raczą się możni i biedacy w Westeros. Na niejednej uczcie stoły aż uginały się od...
pokaż więcej


Chyba każdy czytelnik sagi Martina zauważył, że amerykański autor poświęca całkiem sporo miejsca opisom mniej i bardziej wymyślnych dań, jakimi raczą się możni i biedacy w Westeros. Na niejednej uczcie stoły aż uginały się od wyszukanych potraw, na myśl o których czytelnikowi zaczynała cieknąć ślinka. Autorki „Uczty lodu i ognia” to wykorzystały: poeksperymentowały, sięgnęły do źródeł, prowadziły bloga z własnymi wersjami potraw, a na koniec dały twórcy „Tufa Wędrowca” do spróbowania wyniki swojej pracy.



Pełna wersja recenzji jest dostępna na portalu katedra.nast.pl


zwiń
Autor: Aratrona, upadli.pl 14-11-2013
Książka „Uczta Lodu i Ognia” jest kierowana do pasjonatów książki, serialu i kulinariów, także musi cieszyć wzrok. Wydawnictwo Literackie stanęło na wysokości zadania. Pozycję mamy podzieloną na rozdziały...
pokaż więcej


Książka „Uczta Lodu i Ognia” jest kierowana do pasjonatów książki, serialu i kulinariów, także musi cieszyć wzrok. Wydawnictwo Literackie stanęło na wysokości zadania. Pozycję mamy podzieloną na rozdziały takie jak: zaopatrzenie średniowiecznej kuchni, podstawy, charakterystyka kuchni różnych regionów, przepisy regionalne, stylowe ucztowanie, spis potraw, propozycje menu etc. Każdy rozdział książki na marginesie ma swój dedykowany kolor, dzięki czemu łatwiej nam się odnaleźć. Przy przepisach regionalnych witają nas cudowne cytaty z powieści Martina. Do tego mamy propozycję dania sporządzoną przez autorki wraz z fotografią ich autorstwa (przeważnie).



Pełna wersja recenzji jest dostępna na portalu upadli.pl


zwiń
Autor: Recenzja z forum ogienilod.in-mist.net 08-11-2013
Ujął mnie zwłaszcza przepis na tani gulasz z garkuchni, gdzie w przepisie czytamy wprost, iż „mieszanie w garze, aby sprawdzić, co się kryje na dnie, samo w sobie potrafi być przygodą”, a nieco dalej, po ostrzeżeniu by...
pokaż więcej


Ujął mnie zwłaszcza przepis na tani gulasz z garkuchni, gdzie w przepisie czytamy wprost, iż „mieszanie w garze, aby sprawdzić, co się kryje na dnie, samo w sobie potrafi być przygodą”, a nieco dalej, po ostrzeżeniu by uważać na kostki z kurczaka „gdy podawałyśmy to danie, zamieniłyśmy posiłek w konkurencję, kto zbierze w misce więcej kostek. Zwycięzca otrzymał tytuł Grzechoczącej Koszuli”. Mała rzecz, a fana PLIO cieszy :)





Oczywiście znajdziemy tu przepisy na potrawy obecne na stronach „Pieśni Lodu i Ognia”. Są ciasteczka cytrynowe Sansy, jest pasztet z gołębi, podany na pamiętnym weselu, jest szarańcza w miodzie, która omal nie wykończyła Silnego Belwasa. Jest tego naprawdę dużo.



Pełna wersja recenzji jest dostępna na forum ogienilod.in-mist.net


zwiń
Autor: Katarzyna Koczułap, recenzja z portalu hatak.pl 07-11-2013
Wszystkie wyżej wymienione elementy zostały połączone w idealny, bardzo zrównoważony sposób i utworzyły coś wyjątkowego, z czym każdy fan twórczości Martina powinien się zapoznać. Dzięki "Uczcie Lodu i...
pokaż więcej


Wszystkie wyżej wymienione elementy zostały połączone w idealny, bardzo zrównoważony sposób i utworzyły coś wyjątkowego, z czym każdy fan twórczości Martina powinien się zapoznać. Dzięki "Uczcie Lodu i Ognia" można bowiem przyrządzić sobie śniadanie jak na Murze, na obiad delektować się dornijskim wężem w sosie pikantnym, posiłek zakończyć ciasteczkami cytrynowymi Sansy, a to wszystko popijając grzanym winem Nocnej Straży albo gruszkową brandy z Tyrosh. Brzmi ekscytująco, oryginalnie oraz smakowicie - i zapewniam, że takie uczucia będzie wzbudzać każdy przepis z tej wyjątkowej książki kucharskiej.



Pełna wersja recenzji jest dostępna na portalu hatak.pl


zwiń
Autor: Damian Hejmanowski, recenzja z portalu lubimyczytac.pl 07-11-2013
Czytając sagę o świecie Westeros, niewątpliwie niejednokrotnie zgłodniałeś, czytając opisy potraw serwowanych dla jego mieszkańców. Teraz masz okazję wypróbowania ich na własnej skórze i skórze swoich...
pokaż więcej


Czytając sagę o świecie Westeros, niewątpliwie niejednokrotnie zgłodniałeś, czytając opisy potraw serwowanych dla jego mieszkańców. Teraz masz okazję wypróbowania ich na własnej skórze i skórze swoich znajomych. Zachęcam do tego, gdyż podczas przygotowywania posiłków bawiłem się przednio, a uśmiech ludzi utwierdził mnie w przekonaniu, że było warto.



Pełna wersja recenzji jest dostępna na portalu lubimyczytac.pl


zwiń
Autor: Olivia 07-11-2013
Jak urządzić średniowieczną ucztę, korzystając z dostępnych obecnie składników? Sięgnij po cynamon, miód i wino… Sprawdź przepisy na niecodzienne dania, którymi zachwycisz najbliższych.
pokaż więcej


Jak urządzić średniowieczną ucztę, korzystając z dostępnych obecnie składników? Sięgnij po cynamon, miód i wino… Sprawdź przepisy na niecodzienne dania, którymi zachwycisz najbliższych.


zwiń

Newsletter Chcesz być informowany o nowościach na bieżąco?
Zamów newsletter Wydawnictwa Literackiego