Gotuj z Julią
Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni
X
 Gotuj z Julią
Gotuj z Julią
Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni
Nakład książki wyczerpany
Wydanie: I
Przekład: Anna Sak
Data premiery: 2011
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: broszurowa+skrzydełka
Liczba stron: 252
ISBN: 978-83-08-04683-8
Przeczytaj fragment

PDF

Czytaj

Opis
Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach...

Zobacz więcej

Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza.

 

Julia Child (1912-2004) – autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego Francuski Szef Kuchni oraz słynnej książki kucharskiej Francuska sztuka gotowania. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu (ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino) zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem (188 cm!) oraz niesłychanie wysokim, piskliwym głosem, który kilkanaście lat później pokochały tysiące Amerykanów.

Za swoje show w 1966 roku Julia Child otrzymała nagrodę Emmy. Zmarła na dwa dni przed swoimi 92 urodzinami.

zwiń
Zobacz również
  • Oprawa: broszurowa

  • Oprawa: broszurowa

Opis

Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza.

 

Julia Child (1912-2004) – autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego Francuski Szef Kuchni oraz słynnej książki kucharskiej Francuska sztuka gotowania. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu (ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino) zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem (188 cm!) oraz niesłychanie wysokim, piskliwym głosem, który kilkanaście lat później pokochały tysiące Amerykanów.

Za swoje show w 1966 roku Julia Child otrzymała nagrodę Emmy. Zmarła na dwa dni przed swoimi 92 urodzinami.

Recenzje czytelników (2)
Dodaj recenzję
Autor: Dominika, recenzja z blogu www.chiliczywanilia.blogspot.com Ocena: 5 10-04-2013
To książka, w której zakochałam się od pierwszego przejrzenia. Ta publikacja to niezbędnik w każdej kuchni, bez względu na to, czy dopiero rozpoczynasz przygodę z gotowaniem, czy już znasz wszystkie tajniki (zawsze możesz o...
pokaż więcej


To książka, w której zakochałam się od pierwszego przejrzenia. Ta publikacja to niezbędnik w każdej kuchni, bez względu na to, czy dopiero rozpoczynasz przygodę z gotowaniem, czy już znasz wszystkie tajniki (zawsze możesz o czymś zapomnieć i wtedy pomocna będzie ta książka). Więcej na www.chiliczywanilia.blogspot.com


zwiń
Autor: Magdalena Romek Ocena: 3 09-04-2015
Zawsze kiedy w księgarni sięgamy po książkę kulinarną z przepisami, w pierwszej kolejności patrzymy na zdjęcia potraw, których przepisami chciał podzielić się autor. Jako osoby zawodowo zajmują się fotografią (głównie...
pokaż więcej
Zawsze kiedy w księgarni sięgamy po książkę kulinarną z przepisami, w pierwszej kolejności patrzymy na zdjęcia potraw, których przepisami chciał podzielić się autor. Jako osoby zawodowo zajmują się fotografią (głównie fotografią reportażową) obrazy są dla nas bardzo istotne i to pierwsze przyciąga nasze oko, a w drugiej kolejności treść - hym... powinno być odwrotnie choć w sumie świetnie zdjęcie potrawy od razu zachęca nas do tego aby wypróbować przepis, a tym samym kupić taką książkę :) Tym razem było zdecydowanie inaczej gdyż oprócz zdjęcia autorki książki na okładce o innych fotografiach możemy zapomnieć. Same białe karty przedrukowane czytelną czcionką z mocno ograniczonymi rycinami. Mowa tu o książce "Gotuj z Julią" autorstwa Juli Child, której polskie wydanie można było już nabyć w 2011 r.http://kuchennewariacje.pl/?p=5059
zwiń

Newsletter Chcesz być informowany o nowościach na bieżąco?
Zamów newsletter Wydawnictwa Literackiego