Zachód odkrywa zalety polskiej kuchni

23.02.2013

W Przepisach z mojego ogrodu Anne  Applebaum skutecznie obala negatywne stereotypy na temat polskiej kuchni.

Książka, która ukazała się  na polskim rynku nakładem Wydawnictwa Literackiego w 2011 roku i zyskała wielką sympatię czytelników, została równie gorąco przyjęta za granicą. Wersja angielska została wydana nakładem Chronicle Books pod koniec 2012 roku.

Marzenie, by pewnego dnia odbyć podróż do średniowiecznej wioski na wschodzie i zjeść porcję domowych pierogów prosto z piekarnika, było podsycane przez lekturę książki Anne Applebaum. Wiedziałam, że jest ona laureatką Pulitzera i specjalistką od wszystkiego związanego z komunizmem, a okazuje się, że również świetnie gotuje – pisze recenzentka brytyjskiego dziennika "The Guardian". W tekście wychwala karpatkę, pączki, bigos i gołąbki oraz pierogi, zwłaszcza typowo polskie, nadziewane serem i ziemniakami, zwane przewrotnie ruskimi. (Pełny tekst recenzji)

 

Pomysł napisania książki kucharskiej pojawił się kilka lat temu, kiedy przyjaciółka Applebaum, Danielle Crittenden, gościła wraz z mężem Davidem Frumem  w Chobielinie. Było mnóstwo ludzi i dużo pysznego jedzenia. Kiedy Anne przyznała się, że to wszystko to jej dzieło, David stwierdził, że to jest rewolucyjna polska kuchnia.(…)

Przełamuje stereotypy, pokazuje, że ta kuchnia wcale nie jest ciężka, nudna i tłusta.  W ostatnich latach Polacy zaczęli na nowo odkrywać swoje kulinarne dziedzictwo, zapomniane zupełnie w czasach komunizmu – pisze Sarah Lyall w "The New York Times". Przytacza nawet przepis na wiśniówkę. (link do artykułu)

 

Anna Applebaum-Sikorska, zamieszkała w  Chobielinie, w XIX-wiecznym dworku, na którego remont  wraz z mężem Radosławem Sikorskim poświęcili wiele lat.  Tu uprawia swój ogród warzywny i gotuje nie tylko dla rodziny, ale także dla przyjaciół i znamienitych gości z zagranicy. Wraz z przyjaciółką, Danielle Crittenden, postanowiła napisać książkę o polskiej kuchni. Kulinarny powrót do przeszłości połączony z nowatorskim i twórczym spojrzeniem sprawił, że polskie dania zyskały na smaku, a także na lekkości.

 

Polska to nie tylko ułani i lotnicy. Niech świat dowie się - dzięki Ani - o naszej znakomitej kuchni.

Adam Zamoyski

Nieraz bywałem gościem przy chobielińskim stole. Ania była autorką smakołyków i prawdziwą mistrzynią kuchni, a rozmowy, które wiedliśmy  wspominam z przyjemnością.

Norman Davies

 

Jak doskonale wiedzą moi polscy czytelnicy, od kilku lat na terenie całej Polski następuje kulinarny powrót do korzeni. Tradycyjna kuchnia przeżywa renesans, zarówno w restauracjach, jak i domach. Najmodniejsze warszawskie i krakowskie lokale rezygnują z zagranicznych dań o wymyślnych nazwach, umieszczają za to w menu smalec, do którego podaje się nie bagietki, ale ciemny chleb. Miejsce tuńczyka z grilla i wasabi zajęła smakowita wieprzowina i potrawy z kaczki.

Co zachwycało mnie w polskiej kuchni, czyli zamiast wstępu ( fragment książki)

Anna Applebaum- Sikorska

 

Anna Applebaum-Sikorska– wybitna amerykańska pisarka i publicystka, felietonistka "The Washington Post" oraz "Slate". Była warszawska korespondentka "The Economist" i zastępczyni redaktora naczelnego londyńskiego tygodnika "The Spectator". Ukończyła Uniwersytet Yale; była stypendystką programu Marshalla w London School of Economics i St Antony's College w Oksfordzie. Za swoją pierwszą książkę Między Wschodem a Zachodem otrzymała w 1996 roku nagrodę im. Adolpha Bentincka, a za Gułag w 2004 roku Nagrodę Pulitzera. Jest żoną Radosława Sikorskiego; mają dwóch synów – Aleksandra i Tadeusza.

Danielle Crittenden(1963) – amrykańska dziennikarka i pisarka, autorka popularnego blogu i stała współpracowniczka waszyngtońskiego "The National Post"; żona Davida Fruma – znanego amerykańskiego dziennikarza oraz autora przemówień Georga W. Busha