Dzień Czekolady w WL
12.04.2011

Sos z białej czekolady o aromacie bazylii
3/4 szklanki mleka pełnotłustego
6 dużych liści świeżej bazylii, opłukanych, wysuszonych
i poszarpanych
170 g dobrej jakości białej czekolady, pokruszonej
W ciężkim rondelku podgrzej na małym ogniu mleko z poszarpanymi liśćmi bazylii, mieszając od czasu do czasu, doprowadzając je niemal do stanu wrzenia. Zdejmij rondel z ognia i odczekaj 1–2 minuty. Przecedź mleko i wyrzuć bazylię. Wlej aromatyczne mleko z powrotem do rondla, dodaj czekoladę i przykryj rondel pokrywką. Kiedy czekolada się rozpuści, wymieszaj ją dokładnie z mlekiem.
A tym, którzy szukają doskonałego przepisu na polewę czekoladową, rekomendujemy ten, którego autorką jest Julia Child.

Na polewę do tortu o średnicy 20 cm
Rozpuścić 55 g zwykłej i 25 g gorzkiej czekolady ze szczyptą soli oraz 1 ˝ łyżki rumu lub mocnej kawy. Gdy masa zrobi się gładka i błyszcząca, dodać pojedynczo 6 łyżek miękkiego masła, energicznie mieszając. Wstawić rondel do garnka z zimną wodą i mieszać, aż wystygnie i uzyska konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie polewy na cieście.
Przepis pochodzi z książki Gotuj z Julią Child. W księgarniach od 5 maja.
Bon appetit!