Kuchnia Jane Austen – WERDYKT

09.11.2010

Na nasz konkurs zgłoszenia nadesłali miłośnicy dobrego jedzenia i wysmakowanej fotografii ze wszystkich stron Polski. Z racji tego, że regulamin ograniczał jedynie ilość fotografii danej potrawy, a nie ilość gotowanych i fotografowanych potraw przez jedną osobę, jury postanowiło nagrodzić zgłoszenia nadesłane przez osiem osób.

Oto nasi zwycięzcy:
Ewa Rejmer z Sulejówka (za przepisy i fotografie: Piramidek, Skromnej zupy szwajcarskiej oraz Jabłek "pod kołdrą")
Bernadeta Jarnot-Manecka z Chełmu Śląskiego (za: Solę w winie z grzybami oraz Salmagundy)
Grażyna i Andrzej Sikora z Warszawy (Pulpety)
Grażyna Molak ze Szczecina (Ziołowy pudding)
Renata Pyzik z Izbicy (Koszyczki z kurczakiem)
Maria Bączyńska z Niepołomic (Zapiekanka jarzynowa)
Magdalena Biczkowska z Poznania (Paszteciki z mięsem)
Kazimiera Sobieraj z Kielc (Ciasto wykwintne)

Wszystkie wymienione osoby otrzymają dwa tomy z dawnymi recepturami, czyli oraz , zbierającą przepisy Lucy Maud Montgomery, stojaki pod książkę kucharską, zestaw gadżetów, a także wydrukowany w kolekcjonerskim nakładzie, stworzony z nagrodzonych fotografii i przepisów Kalendarz kulinarny Jane Austen na 2011 rok. Już niebawem na stronie wydawnictwa opublikujemy nagrodzone zdjęcia.

Za szczególny "smak artystyczny" chcieliśmy wyróżnić: Ewę Rejmer, Marię Bączyńską i Magdalenę Biczkowską. Otrzymają one od Wydawnictwa Literackiego dodatkowo po egzemplarzu książki .

Jury postanowiło nie nagradzać żadnego z nadesłanych zdjęć Ślicznej potrawy z jajek. W kalendarzu opublikowana zostanie fotografia zakupiona przez organizatora konkursu.

Nagrody zostaną przesłane zwycięzcom do 6 grudnia.