Przysmaki z Zielonego Wzgórza

08.11.2007

Gdybym – biedaczka – nie była pisarką, pewnie zostałabym pierwszorzędnym kucharzem! –mawiała Lucy Maud Montgomery. 

Kuchnia z Zielonego Wzgórza, która trafiła właśnie do księgarń to zbiór oryginalnych receptur kulinarnych spisywanych przez kanadyjską autorkę, pachnących imbirem, cynamonem i… Zielonym Wzgórzem, na którym dorastała bohaterka jej powieści. Liczący sobie już przeszło 100 lat notatnik z przepisami ciotki Maud zaginął wśród rodzinnych szpargałów, by po latach trafić w ręce dalekich krewnych Lucy - Elaine Crawford i jej córki Kelly. To one – korzystając z własnych doświadczeń kulinarnych – uaktualniły i ulepszyły niektóre receptury, okraszając je cennymi radami, fotografiami z archiwum rodziny oraz wspomnieniami mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda i stanu Ontario, dotyczącymi codziennych oraz odświętnych rytuałów królujących w domu autorki Ani z Zielonego Wzgórza, gospodarnej żony pastora i kochającej matki dwóch synów.
Powstała w ten sposób książka to nie tylko przewodnik po smakołykach kuchni kanadyjskiej przełomu XIX i XX wieku, ale także pomost pomiędzy światem realnym i niby-światem Maud, w którym rodzynki i żurawiny z powodzeniem udawać mogą wiśnie.
Chcecie wiedzieć co jadała Ania Shirley? Zapraszamy do lektury, gotowania i pieczenia! To prezent Wydawnictwa Literackiego (jedynego na polskim rynku wydawcy książek Lucy Maud Montgomery) z okazji zbliżającej się 100 rocznicy pierwszej publikacji Ani z Zielonego Wzgórza, która przypada na 20 czerwca 2008 roku!

Elanie Crawford i Kelly Crawford
Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Wydawnictwo Literackie 2007
cena: 29,90 zł