W mojej francuskiej kuchni
Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków

34,90 zł

Dublet (książka+ebook)

22,87 zł

Ebook

26,90 zł

29,67 zł

Oprawa miękka

34,90 zł
X
tyl W mojej francuskiej kuchni
W mojej francuskiej kuchni
Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków

29,67 zł

Oprawa miękka

34,90 zł

22,87 zł

Ebook

34,90 zł

34,90 zł

Dublet (książka+ebook)

Wydanie: I
Przekład: Anna Sak
Oryginalny tytuł: In a French Kitchen: Tales and Traditions of Everyday Home Cooking in France
Data premiery: maj 2016
Format: 145x207 mm
Formaty: EPUB MOBI
Zabezpieczenia: watermark
Oprawa: broszurowa ze skrzydłami
Liczba stron: 396
ISBN: 978-83-08-06149-7
Przeczytaj fragment

PDF

Czytaj

Pobierz fragment
Opis
Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia?  ...

Zobacz więcej

Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia?

 

Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych  składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.

 

Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!

 

To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i porad, którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie – bez dużego wysiłku, a ze wspaniałymi efektami – znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie.

David Lebovitz

Obejrzyj jak Susan Herrmann Loomis gotuje w kuchni Dzień Dobry TVN!

zwiń
Zobacz również
  • Oprawa: broszurowa

  • Oprawa: broszurowa

  • Oprawa: twarda

Opis

Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia?

 

Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych  składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.

 

Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!

 

To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i porad, którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie – bez dużego wysiłku, a ze wspaniałymi efektami – znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie.

David Lebovitz

Obejrzyj jak Susan Herrmann Loomis gotuje w kuchni Dzień Dobry TVN!

Patroni medialni:
czas wina
kuchniaplus
sielska kuchnia
sielskie życie
durszlak
Multimedia

W mojej francuskiej kuchni

Czytam to! Odcinek 16 sezon drugi

W mojej francuskiej kuchni

Recenzje czytelników (3)
Dodaj recenzję
Autor: Recenzja z blogu niezlymlynek.blogspot.com 12-07-2016
Znajdziecie tu mnóstwo inspiracji na śniadania, lunch, deser, kolację czy spotkania ze znajomymi przy butelce dobrego wina. Na mojej półce ma już swoje miejsce. Pełna wersja recenzji dostępna na blogu...
pokaż więcej


Znajdziecie tu mnóstwo inspiracji na śniadania, lunch, deser, kolację czy spotkania ze znajomymi przy butelce dobrego wina. Na mojej półce ma już swoje miejsce.



Pełna wersja recenzji dostępna na blogu niezlymlynek.blogspot.com.


zwiń
Autor: Recenzja z blogu francais-mon-amour.eu 12-07-2016
Czytając „W mojej francuskiej kuchni” miałam wrażenie, że rzeczywiście stoję w niej obok Susan i przyglądam się jej podczas pichcenia kolejnych potraw. Za nami na ścianie wiszą miedziane...
pokaż więcej


Czytając „W mojej francuskiej kuchni” miałam wrażenie, że rzeczywiście stoję w niej obok Susan i przyglądam się jej podczas pichcenia kolejnych potraw. Za nami na ścianie wiszą miedziane rondle a w całym pomieszczeniu niesamowicie pachnie ziołami stojącymi na parapecie w oknie. Można się naprawdę rozmarzyć!



Pełna wersja recenzji dostępna na blogu francais-mon-amour.eu


zwiń
Autor: Recenzja z portalu www.malacukierenka.pl 12-07-2016
Książka jest uroczą, przyjemną opowieścią, relaksuje i sprawia, że mam ochotę wskoczyć do mojej kuchni i wypróbować któryś z przepisów (a znajdziemy w niej 85 przepisów). „Od początku otuli was...
pokaż więcej


Książka jest uroczą, przyjemną opowieścią, relaksuje i sprawia, że mam ochotę wskoczyć do mojej kuchni i wypróbować któryś z przepisów (a znajdziemy w niej 85 przepisów). „Od początku otuli was jej ciepło i piękne aromaty”. Książka idealna dla osób, które kochają jedzenie i lubią się nim delektować. Bardzo polecam i zachęcam do lektury.



Pełna wersja recenzji dostępna na portalu www.malacukierenka.pl


zwiń
Inni czytelnicy kupowali również
Powieść
Beatlesi — klasyczna powieść i największy międzynarodowy bestseller Larsa Saabye Christensena — nareszcie w Polsce!

46,67 zł

Oprawa twarda

54,90 zł

33,92 zł

Ebook

39,90 zł

54,90 zł

Dublet (książka+ebook)

46,67 zł
33,92 zł
54,90 zł

Newsletter Chcesz być informowany o nowościach na bieżąco?
Administratorem Państwa danych osobowych jest Wydawnictwo Literackie sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Długiej 1. Podany przez Państwa adres e-mail będzie przetwarzany w celu wysyłki newslettera. Informacja o: sposobie przetwarzania danych osobowych oraz katalogu Państwa uprawnień związanych z przetwarzaniem danych osobowych - opisana została w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu.
Zamów newsletter Wydawnictwa Literackiego
Administratorem Państwa danych osobowych jest Wydawnictwo Literackie sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Długiej 1. Podany przez Państwa adres e-mail będzie przetwarzany w celu wysyłki newslettera. Informacja o: sposobie przetwarzania danych osobowych oraz katalogu Państwa uprawnień związanych z przetwarzaniem danych osobowych - opisana została w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu.