Czytaj
Zobacz więcej
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.
Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej bûche, przystrojonej bezowymi grzybkami (…). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele satysfakcjonujących dań.
Bon appétit!
Julia Child
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.
Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej bûche, przystrojonej bezowymi grzybkami (…). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele satysfakcjonujących dań.
Bon appétit!
Julia Child
Dzisiaj postanowiłam na chwilę Was oderwać od mojej relacji z Londynu (w końcu ile można oglądać zdjęcia bez przepisu? :-) i podzielić się przepisem na naleśniki Julii Child. Nie wiem, czy wśród Was są zwolennicy tej cudownej i autentycznej osoby, ale ja Ją wprost uwielbiam. Dla wszystkich miłośników temperamentnej Amerykanki, która jako pierwsza kobieta ukończyła legendarną, paryską szkołę Le Cordon Bleu mam dobrą wiadomość. Otóż właśnie wyszła na rynek książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego programu pt. ,,Francuski Szef Kuchni".
Pełna wersja recenzji jest dostępna na blogu makecookingeasier.pl
Cykoria to moja zmora - gorzka, twarda i według mnie niesmaczna… Obgotowałam te znienawidzone warzywo, krok po kroku postępowałam tak jak nakazywała książka. Długo dusiłam cykorię w sklarowanym maśle i chyba właśnie tego było jej potrzeba, aby uzyskała smak, który pokochałam…
Pommes de terre à l'huile to francuska sałatka z ziemniaków. Jej sekret to przygotowanie ziemniaków, które gotuje się na parze w mundurkach. Uwierzcie mi, że jak zjadłam kawałek tak ugotowanego ziemniaka to już nic mi do szczęścia nie było potrzebne…
Na główne danie wybrałam klasyk - Coq au vin. Kurczak w czerwonym winie to jedno z najbardziej znanych potraw kuchni francuskiej. Cebulki, pieczarki, kurczak i ten pyszny wyrazisty sos... Niebo w gębie!
„Francuski szef kuchni" to pozycja dla każdego pasjonata kuchni - amatora i profesjonalisty…
Ja zdecydowanie będę często sięgać po tę książkę. Mam teraz na oku kilka deserów i własne ciasto francuskie - to dla mnie wyzwanie, ale podejmę je ;-)
Pełna wersja recenzji jest dostępna na blogu frommovietothekitchen.pl
Otwierasz książkę, czytasz pierwsze zdania, spotykasz motto Amerykańskiego Instytutu Wina i Żywności, które zakończone jest słowami „A przede wszystkim – DOBRA ZABAWA”, a następnie … zaczynasz czuć głód ... podróży do Francji.
Julia Child we „Francuskim Szefie Kuchni” nie tylko zachwyci na nowo, ale też zainspiruje. Ja zatrzymałam się przy „Rewii zup”. Jesień sprzyja, tak więc – do garów miłośnicy dobrych smaków. Czas zaprzyjaźnić się z francuską kuchnią Pani Child.
Pełna wersja recenzji jest dostępna na stronie radia ZET
Czas gna jak szalony! Jutro mija rok, odkąd stałem się Krakowskim Makaroniarzem! W moim wypadku rok oznacza 52 teksty, sporą liczbę zdjęć własnego stołu, setki tych z Włoch i pewnie 50 najprawdziwszych włoskich przepisów. A że przekorny jestem z urodzenia, z Julią Child przygotowałem sobie kolację urodzinową. Po francusku!
Zawsze miałem taką cichą słabość do francuskiej kuchni, ale połączoną jednak z milionem obaw, czy umiem, czy się uda. Umiem! Udaje się!
Pełna wersja recenzji jest dostępna na portalu kukbuk.com.pl
Autorka jest absolwentką jednej z najsłynniejszych na świecie paryskich szkół kulinarnych Le Cordon Bleu.
Ja osobiście jestem wielkim fanem tej Pani, a film „Julie & Julia”, gdzie główną postać zagrała sama Meryl Streep, stał się dużym natchnieniem do prowadzenia naszego blooga, polecam wszystkim bardzo mocno!
Pełna wersja recenzji jest dostępna na blogu videokuchnia.pl
Przepisy szczegółowe i bardzo smaczne (tort naleśnikowy ze szpinakiem i pieczarkami zapieczony z beszamelem to absolutny hit, o którym na pewno napiszę).
No i fantastyczny wstęp Julii o tym, jak zaczęła się ta cała przygoda z telewizją:) Nie mogę sobie wyobrazić, jak to musiało wyglądać, gdy biedna Julia tachając z mężem swoje patelnie i garnki do biura stacji telewizyjnej usłyszała od windziarza, by zabrała swoje graty z holu ;) Początki bywają trudne:)
Bardzo zachęcam do zapoznania się z „Francuskim szefem kuchni”, nie zawiodłam się ani trochę :)
Pełna wersja recenzji jest dostępna na blogu Kucharenka.pl
Uwielbiam takie książki, które motywują i inspirują, a nie wprawiają we frustrację. Polecam ponadczasowe rady i przepisy Julii Child.
Pełna wersja recenzji jest dostępna na blogu markietanka-mojeksiazki.blogspot.com.
Z legendami się nie dyskutuje. „Francuski szef kuchni” to książka, którą każdy szanujący się kucharz czy kucharka powinni mieć. Niezależnie od tego, czy pretendują do miana top chefów, czy po prostu chcą gotować smacznie dla siebie i swojej rodziny.
Pełna wersja recenzji jest dostępna na blogu baby-w-kuchni.blogspot.com