Czytaj
Zobacz więcej
Po traumatycznym wypadku Tessa Harlow powraca do rodzinnego miasteczka, Las Ladronas. Wydawać by się mogło, że wraz z wypadkiem jej życie się skończyło… Tymczasem jest na odwrót. Na drodze Tessy staje Vince. Czy to ta prawdziwa miłość, o której Tessa od dawna marzy? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, Tessa będzie musiała zmierzyć się z przeszłością, a także z sobą samą…
Opowieść, która pochłania nas bez reszty. Intrygująca, pełna wspaniałych opisów południowego zachodu Stanów Zjednoczonych.
„Booklist”
Czytelnicy łatwo utożsamią się z tą opowieścią pełną wielowymiarowych postaci, z jej wątkami domowymi, rodzinnymi, kulinarnymi, miłosnymi. Te tematy zawsze mają pozytywny odzew.
„Romantic Times”
Opisy lokalnej kultury, piękno pejzażu, miłość do jedzenia, restauracji i szczypta romansu przeplatają się w tej bardzo udanej powieści. I jeszcze bonus – fantastyczne przepisy na śniadania rozsiane na rozlicznych stronach tej książki.
„Fresh Fiction”
Wielki talent w portretowaniu ludzi… Przepisy zawarte w książce i głębia charakterów spodobają się wam.
„Publishers Weekly”
Bywalczynie restauracji Pomarańczowy Niedźwiedź i piekarni Boulangerie Matki Brygidy tym razem zapraszamy na śniadania, do Kawiarni Stu Śniadań. Zaglądamy do menu, wybieramy numer 32 i oto na naszym stole pojawia się…
Tarta z serem kozim i jabłkami
Nasza niesłodka, delikatna tarta, podawana z pikantnymi sznycelkami wegetariańskimi,
do tego herbata cynamonowa. Tarta z serem kozim i jabłkami
Ciasto
1¾ szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki masła, oziębionego i pokrojonego w kostkę
5 łyżek lodowatej wody
Wymieszaj starannie suche składniki, dodaj masło i rozmieszaj całość za pomocą miksera, tak aby ciasto utworzyło niewielkie grudki. Dodaj 5 łyżek wody i szybko wyrabiaj. Rozwałkuj ciasto na zimnej powierzchni za pomocą oziębionego wałka, o ile to możliwe. Ciasto powinno mieć formę koła. Wyłóż nim spód szklanego naczynia do zapiekanek, o przekroju około 25 centymetrów. Podpiecz przez 8–9 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Nadzienie:
1 cebula pokrojona na cienkie plasterki
2 duże kwaśne jabłka, wypestkowane i pokrojone na cienkie
Plasterki ¼ szklanki masła
25 dkg pokruszonego sera koziego
½ szklanki tartego parmezanu
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2–3 zielone cebulki, pokrojone na półcentymetrowe kawałki
4 jaja ubite z ½ szklanki śmietany
Na ciężkiej patelni podsmaż krótko na maśle cebulę i jabłka, aż zrobią się miękkie. Wyłóż je na podpieczonym cieście, układając cienką warstwę, posyp kozim serem, następnie nałóż kolejną warstwę jabłek i cebuli. Na końcu posyp parmezanem, pieprzem i zieloną cebulką. Polej całość mieszanką jaj i śmietany. (Nadzienie nie powinno sięgać powyżej ⅔ wysokości naczynia, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto powiększy swą objętość). Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Wierzch tarty powinien lekko zbrązowieć. Po upieczeniu odstaw na dziesięć minut.
Przepis pochodzi z książki Sekrety uczuć Barbary O’Neal. Przeł. Sylwia Trzaska, Wydawnictwo Literackie, sierpień 2013 r.
fot. Mariusz Robak
Po traumatycznym wypadku Tessa Harlow powraca do rodzinnego miasteczka, Las Ladronas. Wydawać by się mogło, że wraz z wypadkiem jej życie się skończyło… Tymczasem jest na odwrót. Na drodze Tessy staje Vince. Czy to ta prawdziwa miłość, o której Tessa od dawna marzy? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, Tessa będzie musiała zmierzyć się z przeszłością, a także z sobą samą…
Opowieść, która pochłania nas bez reszty. Intrygująca, pełna wspaniałych opisów południowego zachodu Stanów Zjednoczonych.
„Booklist”
Czytelnicy łatwo utożsamią się z tą opowieścią pełną wielowymiarowych postaci, z jej wątkami domowymi, rodzinnymi, kulinarnymi, miłosnymi. Te tematy zawsze mają pozytywny odzew.
„Romantic Times”
Opisy lokalnej kultury, piękno pejzażu, miłość do jedzenia, restauracji i szczypta romansu przeplatają się w tej bardzo udanej powieści. I jeszcze bonus – fantastyczne przepisy na śniadania rozsiane na rozlicznych stronach tej książki.
„Fresh Fiction”
Wielki talent w portretowaniu ludzi… Przepisy zawarte w książce i głębia charakterów spodobają się wam.
„Publishers Weekly”
Bywalczynie restauracji Pomarańczowy Niedźwiedź i piekarni Boulangerie Matki Brygidy tym razem zapraszamy na śniadania, do Kawiarni Stu Śniadań. Zaglądamy do menu, wybieramy numer 32 i oto na naszym stole pojawia się…
Tarta z serem kozim i jabłkami
Nasza niesłodka, delikatna tarta, podawana z pikantnymi sznycelkami wegetariańskimi,
do tego herbata cynamonowa. Tarta z serem kozim i jabłkami
Ciasto
1¾ szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki masła, oziębionego i pokrojonego w kostkę
5 łyżek lodowatej wody
Wymieszaj starannie suche składniki, dodaj masło i rozmieszaj całość za pomocą miksera, tak aby ciasto utworzyło niewielkie grudki. Dodaj 5 łyżek wody i szybko wyrabiaj. Rozwałkuj ciasto na zimnej powierzchni za pomocą oziębionego wałka, o ile to możliwe. Ciasto powinno mieć formę koła. Wyłóż nim spód szklanego naczynia do zapiekanek, o przekroju około 25 centymetrów. Podpiecz przez 8–9 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Nadzienie:
1 cebula pokrojona na cienkie plasterki
2 duże kwaśne jabłka, wypestkowane i pokrojone na cienkie
Plasterki ¼ szklanki masła
25 dkg pokruszonego sera koziego
½ szklanki tartego parmezanu
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2–3 zielone cebulki, pokrojone na półcentymetrowe kawałki
4 jaja ubite z ½ szklanki śmietany
Na ciężkiej patelni podsmaż krótko na maśle cebulę i jabłka, aż zrobią się miękkie. Wyłóż je na podpieczonym cieście, układając cienką warstwę, posyp kozim serem, następnie nałóż kolejną warstwę jabłek i cebuli. Na końcu posyp parmezanem, pieprzem i zieloną cebulką. Polej całość mieszanką jaj i śmietany. (Nadzienie nie powinno sięgać powyżej ⅔ wysokości naczynia, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto powiększy swą objętość). Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Wierzch tarty powinien lekko zbrązowieć. Po upieczeniu odstaw na dziesięć minut.
Przepis pochodzi z książki Sekrety uczuć Barbary O’Neal. Przeł. Sylwia Trzaska, Wydawnictwo Literackie, sierpień 2013 r.
fot. Mariusz Robak